Foto

Paul Miron: "Jucatorii sunt intr-un real progres si evolueaza mai bine de la meci la meci"

Debutant la un Campionat European ca antrenor second, Paul Miron a acordat primul sau interviu in aceasta postura site-ului Federatiei Romane de Baschet si a vorbit despre experienta traita la Sarajevo cu lotul national masculin U18. Tehnicianul nascut la Timisoara si scolit in Franta la prestigioasa Universitate Sophia Antipolis din Nice nu a negat ca vara lui 2012 va fi una de neuitat…

Edward Stanescu (Sarajevo / Bosnia Hertegovina)

 
Sunteti pentru prima oara la un Campionat European, in postura de antrenor secund al tricolorilor. Cum este acest nou rol?
Da, asa este. O experienta extrem de placuta si ma bucur ca sunt in aceasta postura. Consider ca am foarte multe lucruri de invatat din aceasta provocare. Este o mandrie sa  lucrez cu acesti baieti deosebiti si sa colaborez cu antrenorul Eugen Ilie.

Care este sentimentul trait cand sunteti pe  banca Romaniei  si mai sunt cateva minute pana incepe meciul?
Multa lume spune ca intr-o cariera sportiva cel mai important lucru este sa ajungi sa evoluezi in nationala si sa ti se cante imnul. Asa este, cred ca fiecare antrenor ar trebui sa ajunga sa traiasca acest sentiment ca sa inteleaga ce inseamna cu adevarat.

Exista emotii inaintea duelurilor de la Campionatul European?

Au fost emotiile pe care un antrenor le are in mod normal inaintea unui meci. Nu a fost ceva diferit si nici iesit din comun. Pana la urma important este sa evoluezi cat mai bine si sa arati ca munca pe care ai depus-o are un rezultat.

Vorbeati de munca depusa. Ati petrecut mai bine de doua luni in cantonament, departe de familii si de prieteni. Va fi o vara de neuitat?

Cu siguranta asa va fi. Modul in care ne-am antrenat a fost o experienta atat pentru jucatori, cat si pentru antrenori.  Baietii au avut in unele zile cate doua antrenamente de trei ore pe zi. Nu erau obisnuiti. A fost un alt regim, atat pentru ei, cat si pentru noi.

Revenind la Campionatul European si la situatia Romaniei. Am obtinut pana acum doua victorii si am acumulat trei infrangeri. Cum vi se pare acest parcurs de pana acum?

Din pacate nu suficient de bun. Mi-as fi dorit o victorie in plus, cel putin in meciul cu Anglia. Baietii au luptat fenomenal! Ce ma bucura este faptul ca jucatorii sunt intr-un real progres  si evolueaza mai bine de la meci la meci.

Creste nivelul de la meci la meci?

Toate echipele sunt diferite.  Aparari diferite, atacuri diferite, jucatori diferiti. Progres exista si cel mai mare castig pentru acesti tineri jucatori este experienta pe care le-o ofera acest Campionat European. Au mereu de-a face  cu strategii diferite si cu situatii noi, iar acest lucru ii va ajuta pe viitor.

Mai departe, cum credeti ca va fi parcursul nostru?

Cel mai important lucru este experienta pe care o acumuleaza acesti tineri jucatori si faptul ca pe baza acesteia ei vor juca din ce in ce mai bine la echipele de club.

Ati remarcat vreo favorite certa la acest turneu continental?

Cum spunea si domnul Dan Berceanu la un asemenea turneu pot aparea mereu surprize, iar rezultatele nu pot fi anticipate. Cred ca Muntenegru si Bosnia sunt doua echipe foarte puternice.

Legat de orasul Sarajevo, cum vi se pare?

Nu am avut prea mult timp pentru a vizita orasul, insa este clar ca este un oras cu totul si cu totul diferit, fata de celelalte orase europene. Exista un mix cultural, religios aparte. De asemenea, au si o istorie bogata.
 
Va multumim foarte mult si va dorim multa bafta in continuare la Campionatul European U18!
 
Carte de vizita:

Nume: Paul Miron
Data nasterii: 07.01.1980
Zodia: Capricorn
Inaltime: 1,98 m

Studii:
 Asistent dr. la Universitatea de Vest din Timisoara, Facultatea de Educatie Fizica si Sport. Fost bursier la Sophia Antipolis din Nice, Franta.

Familie: un frate mai mic
 
 

Parteneri